Kezdőlap
kapcsolat
jobbf
jobbalja

Facebook

Belépés

Nyelvek

Archívum böngésző

« június 2017  
V H K Sze Cs P Szo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom megosztás

Tartalom átvétel

Támogatóink

Köszönjük azon személyek támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával segítették egyesületünk munkáját. Támogatásukat kutatási-védelmi programjainkra fordítjuk.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal


Látogatók

Denevér program

warning: Creating default object from empty value in /home/eletfaor/public_html/beke.org.hu/modules/taxonomy.module on line 1227.

Vízi denevér halászó táplálkozási stratégiája

A vízi denevér egyike Európa "halászó" denevéreinek. E hazánkban gyakorinak mondható faj a vízfelszínről nagy lába segítségével szedi le elsősorban rovarokból álló táplálékát, de repülő rovarokat is elkap. Maga a halászó mozdulatsor annyira gyorsan játszódik le, hogy szabad szemmel nem is figyelhető meg, csupán az látszik, hogy a denevér közelebb kerül a vízfelszínhez és meg is érinti azt (ennek sajátos hangja hallható is). A felvételek a Bükkben készültek.
Keresés


Denevérek és vizek

A denevérek számára nagyon fontosak a különböző víztestek. Nyugodt felülettel rendelkező vizekből repülés közben isznak, illetve a vízi és tavi denevér a vízfelszínről történő zsákmányszerzésre specializálódott, viszonylag nagy méretű lábuk segítségével mintegy "lehalásszák" a különböző rovarokat.
Az idei száraz év nem kedvezett a denevéreknek sem, a Bükkben sok fontos ivóhely kiszáradt, így a megmaradt tavaknál, patakoknál még nagyobb a forgalom éjszakánként.Vízi denevér halászat közbenVízi denevér halászat közbenIvó rőt koraidenevérIvó rőt koraidenevér


Bükk-fennsík 2012

Július elején a Bükk-fennsíkon próbálkoztunk az óriás koraidenevér befogásával és rádiós nyomkövetésével. Sajnos sikertelenül, de még visszatérünk! Más fajokat azonban szép számmal fogtunk. Sikerült bizonyítani az alpesi denevér (Hypsugo savii) szaporodását, egy kölyöknevelés jegyeit viselő nőstényt fogtunk.
Alpesi denevérAlpesi denevér


Épületlakó fajok felmérése 2012

Átányi templomA fontosabb épületlakó denevérkolóniákat ellenőriztük. A nagy meleg a padlásokon tanyázó denevéreket is megviseli. Nem a szokott helyükön, hanem az alacsonyabb, hűvösebb padlásrészeken tartózkodnak az állatok. A kölykök mortalitása is nagyobb idén.
Közönséges denevérek a hőség miatt a padlás aljához közel tanyáznakGuánó elhullott kölykökkelGuánó elhullott kölykökkelKözönséges denevér


Folyik a terepszezon...

Folynak az erdőlakó denevérekkel kapcsolatos kutatások. Számos helyen hálóztunk, illetve hangrögzítéses mintázást végeztünk. Több fontos adatot szereztünk, többek között fokozottan védett fajok előfordulásáról, szaporodásáról. A terepen időnként szemléletformálással is tudunk foglalkozni, gyerekeknek-felnőtteknek nagyon tetszenek a befogott denevérek, melyeket azonban nem nyüstölünk sokáig, pár pillantás után szabadon engedjük őket.Szemléletformálás (fotó: Szőke K.)Szemléletformálás (fotó: Szőke K.)A Brandt denevérnek (Myotis brandtii) sok egyedét fogjukA Brandt denevérnek (Myotis brandtii) sok egyedét fogjukHálózóhelyHálózóhelyHangrögzítő az erdőbenHangrögzítő az erdőben


Denevérmonitorozás 2010

Idén is részt vesz egyesületünk az NBmR denevérmonitorozási programjában. A telelőkolóniákat februárban ellenőriztük, júniusban pedig az épületlakó kolóniák következtek.kései denevér kolónia egy templompadlásonkései denevér kolónia egy templompadlásonelpusztult közönséges denevér kölyökelpusztult közönséges denevér kölyök


Épületlakó denevérek

kései denevérek egy templompadlásonkései denevérek egy templompadlásonSzámos denevérfaj kedveli az emberi építmények sötét padlástereit, ahol tavasztól a nyár végéig búvóhelyet találnak. Kiemelt fontosságú kolóniáik felderítése és védelme, hiszen az emberi zavarásra igen érzékenyek, különösen a kölyöknevelés időszakában. Egyesületünk évek óta részt vesz az országos denevérmonitorozó programban, mely során értékes épületlakó denevérkolóniák rendszeres ellenőrzése valósul meg.


Hím kolónia!

|

Fehértorkú denevér kolóniaFehértorkú denevér kolónia

Néhány évvel ezelőtt Gombkötő Péter találta meg az első hazai fehértorkú denevér kolóniát a Mátrában. Akkor nem volt mód az ott található egyedek nemének azonosítására. Mivel a fehértorkú denevér nyáron hím kolóniákat is alkot –melyek nagysága általában néhány tíz egyed–, nem tudtuk, hogy kölykező kolóniáról vagy hím kolóniáról van-e szó.

2006. júniusában alkalom nyílott a búvóhely felkeresésére. A denevérek által lakott épület mellett hálót állítottunk fel, mellyel sikerült megfognunk néhány példányt. A befogott denevérek –melyek fél percen belül elengedésre kerültek– ivarának vizsgálatával kiderült, hogy hím kolóniáról van szó. A kirepülés alatt számlálás is folyt: összesen 39 példány használta nappalozóhelyként az épületet.


Tartalom átvétel
   
denever.jpg