Kezdőlap
kapcsolat
jobbf
jobbalja

Facebook

Belépés

Nyelvek

Archívum böngésző

« június 2017  
V H K Sze Cs P Szo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom megosztás

Tartalom átvétel

Támogatóink

Köszönjük azon személyek támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával segítették egyesületünk munkáját. Támogatásukat kutatási-védelmi programjainkra fordítjuk.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal


Látogatók

Az Év Denevére 2012: közönséges denevér (Myotis myotis) és hegyesorrú denevér (Myotis blythii)

2012-ben a közönséges és a hegyesorrú denevért (Myotis myotis és Myotis blythii) választottuk az év denevérének.

A közönséges és a hegyesorrú denevér két közel rokon faj, melyeknek az 1900-as évek közepén még viszonylag nagy állománya élt Magyarországon. A peszticidek alkalmazása, élőhelyeik eltűnése és szálláshelyeik zavarása azonban mára jelentősen lecsökkentette egyedszámukat. A hajdani több ezres kolóniák napjainkban már csak néhány helyen találhatóak meg. Nyári szálláshelyei általában épületek padlása, illetve barlangok, míg télre elsősorban ez utóbbi búvóhelyeket keresik fel. Viszonylag nagy termetű fajok, Magyarországon csak az óriás koraidenevér testmérete haladja meg az övékét. A közönséges denevér elsősorban erdei környezetben vadászik, fő táplálékai a földön mozgó bogarak, míg a hegyesorrú denevér főleg nyílt területeken kapja el rovarokból álló zsákmányát.

Mivel épületlakó fajok és elsősorban egyházi épületek jelentik búvóhelyeiket, komoly problémát okoz a templomok díszkivilágítása. A denevérek a fény miatt csak későn repülnek ki táplálkozni, ezért kevesebb rovart tudnak elfogyasztani. További komoly probléma a táplálkozóterületeik megszűnése is. (szöveg: Görföl Tamás)Hegyesorrú (Myotis blythii) és közönséges denevér (Myotis myotis) (Fotó: Estók Péter)Hegyesorrú (Myotis blythii) és közönséges denevér (Myotis myotis) (Fotó: Estók Péter)Közönséges denevér (Myotis myotis)


   
denever.jpg